Friday, January 21, 2011

Popia Goreng daripada Dyanz

3 comments
Hallo2...miss amie is here..kali ni nak citer pasal popia goreng masakan dyanz...kali pertama ni die kasi rasa masakan die...rasa bertuah plak...hehe...malam tadi kuar minum ngn die...so bile nak balik tu die kasi la..1 tapawe popia goreng...ada la 5 biji popia...dah makan dah...nak dengar review daripada cik amie x? hehe...

My review :

1) Dari segi rasa...boleh tahan...boleh dimakan...dah boleh dah jadi istri ni...hihi...

2) Dari segi rupa...kurang menarik...hehe..boleh improve lagi..kalau boleh jangan buat popia tu besar sangat. boleh beli kulit popia yang khas untuk wat popia goreng. memang kulit popia tu x besar sangat. Cara gulung tu kene gulung padat sikit la...supaya nampak comel...hihi...

3) Dari segi cik amie la...cik amie x suke kot popia yang pedas di dalamnyer...cukupla dalam popia tu ada fresh vegetables such as carrot, sengkuang, telur hancur...nice combination..cume cik amie x suke sambal pedas didalamnya sahaja...hehe

4) My suggestion..pasni cik Dyanz..wat la sambal cicah utk popia plak yer...hihi...Semoga pasni cik amie leh lagi rasa masakan cik Dyanz yer...hehe...good job my friend!!



jeng..jeng..jeng...popia buatan Dyanz...hihi





isi dalam popia...

Oklah...cukuplah review daripada cik amie...jangan marah yer Dyanz...hehe...ok...sehingga berjumpa lagi..Daaa...

Sunday, January 16, 2011

Jalan-jalan cari makan - Ayam Golek 5 bintang

0 comments
Hallo2...miss amie is here...ok kali ni saya nak citer pasal makan kat kedai Ayam Golek 5 bintang...dekat jer ngan um..kat area Bukit Angkasa...semalam pas habis kelas malam...saya, dayah dan halma pergi cari makan..dan dayah mencadangkan kedai ayam golek ni..memang susah giler nak cari parking...tau2 jer la area sana...last2 tu parking jer tepi kedai makan orang lain..tapi x makan pun kat kedai die...hehe..ramai gak orang datang kedai ni...ada jual sate gak kat kedai bersebelahan..

So semalam kami ambik makan set untuk 3 orang..harganya adalah RM 39.90..dalam set ni ada nasi putih untuk 3 orang, tomyam seafood, sayur kailan/kangkung goreng, sotong/udang tepung dan air adalah percuma!! Tapi air hanya boleh pilih samada air sirap atau teh o ais...tapi disebabkan cik amie yang tengah diet sekarang ni...cik amie nak gak air teh o ais limau..tanpa additional charge..hehe..

Ami : Kak, saya nak air teh o ais limau 3 yer...

Kakak pelayan : Yang tu akak kene tanya tokey dulu..sebab ada tambah limau kan..

Ami : Ala...xkan x boleh free...saya ni x minum air sirap...boleh la yer...

Kakak pelayan : Ok..nanti akak tanya tokey dulu yer...lagi nak order apa? Satu set untuk 3 orang kan..

Ami : Ayam 10 yer...

Kakak pelayan : Ha? (dengan muka blur dan terkejut)

Ami : Saya nak sate ayam 10 la...bukan ayam la...

Kakak pelayan : Terkejut akak...ingatkan mintak ayam 10..

Ami : saya lupa la nak cakap sate...saya maksudkan nak sate ayam 10 la sebenarnya...

Kakak pelayan : Ni mesti teringat cik abang ni kan hujan2 ni...(suke sakat orang ni...)

Ami : Teringat cik abang hujan2 ni? Xde maknanya saya nak teringat hujan2 ni...(dalam hati berkata mesti kakak ni yang teringat laki die pastu cakap orang plak teringat laki...hehe)

Kakak pelayan : Ni mesti yer kan...kalau x yang sampai cakap ayam 10 tu napenyer...

Ami : saya lupa nak sebut sate la kak...ni bukan saya teringat kat sape2...(cuba meyakinkan kakak tersebut...hehe)

Kakak pelayan ni memang la peramah..kalau x tau nak pilih apa...nanti dia akan rekomenkan...bagus kan...hehe..xde la tunggu makanan lama sangat...ayam kejap jer sampai sebab kedai dorang ni dah golek2 kan ayam secara banyak...so cepat jer la datang...

Jom kita tengok makanan yang di order semalam...dan gambar roomate saya di um...nak tau sape rm saya ni...sila lah melawat ke blog yang satu lagi.....www.amiehanislife.blogspot.com




kat atas meja ni ada cara-cara nak wat ayam golek...dan resepi yang bernama MEK ni ada dijual disini kalau nak beli....






Ni la ayam golek 5 bintang...sedap..yummy... :)





sotong goreng...sedap..yummy....



tomyam seafood...sedap tapi pedas sikit...cili x hancur sangat...dalamnya ada udang, sotong, ketam, lala...





Kailan goreng...dalamnya tiba2 jer ada tulang ikan masin...hish...

And istimewanya post ni...saya post kan gambar roomate saya...bolehla kalau nak berkenalan...hehe....


special pictures...ni la gambar pertama yang kami tangkap bersama...



Ok....secara overallnya...masakan untuk kedai ni saya kasi 4 star ****. Makanan memang sedap dan berbaloi dengan hanya RM39.90...dan untuk sate harga lain yer...Sebenarnya makanan untuk set 3 orang ni cukup untuk 4 orang makan...kalau nak makan 4 orang just tambah nasi kosong jer la...malam tadi cik amie siap bawak balik lagi ayam golek tu...kami makan separuh jer malam tadi. Oklah...cukuplah sampai disini sahaja review. Hingga jumpa lagi. Daaa...

Wednesday, January 12, 2011

Thanks Djah....(^_^)

0 comments
Hallo2...miss amie is here...post ni i dedicated khas untuk my lovely best friend....iaitu Khodijah Mohamed...sebab blanje saya makan waffle ice-cream yang sedap...hehe...kat Alamanda Putrajaya pada minggu yang lepas...thanks a lot yer..pasni leh la blanje lagi kan...hehe....


Waffle ni harganya RM 10.00...waffle kosong dan ada 4 jenis ice-cream di atasnya...yummy...memang sedap...dah lama x kuar bersama Djah and Dyanz...hari tu kami menonton wayang bersama2 citer The Tourist...citer yang memang best...dan ada unsur2 klaka juga didalamnya...dan juga citer ni unexpected la...ending citer die barulah tau the true story...diana ni kalau tengok wayang dengan die...die mesti dah leh agak sapa ketua komplot yang slalu dirahsiakan dalam citer ni...hehe...hebat kan Dyanz ni...hehe...sebab miss amie ni slalu x sangka tengok ending citer...hehe



Nampak sedap kan....


Oklah...cukuplah sampai sini...nanti ada masa cik amie citer lagi yer...Daaa...

Tuesday, January 4, 2011

Kek Coklat Moist 2 (Second Edition)

0 comments
Hallo2...miss amie is here..kali ni cik amie bawakan resepi kek coklat yang moist second edition...kek coklat ni lebih kurang sama ngn resepi kek coklat moist yang cik amie pernah post sebelum ni...bezanya resepi kali ni untuk yang suke kek yang x manis sangat dan moist..dan juga istimewa cara-cara membuat topping kek coklat yang sedap..bagi resepi topping coklat ni plak..diajar oleh tokey kedai kek yang cik amie slalu beli barang2 kek di kedainya...dan cik amie telah try resepi ni dan telah pun berjaya...bagi yang telah mencuba resepi baru cik amie ni bolehla comment di bawah...especially kek ni dibuat khas untuk my lovely best friend iaitu rosmawati ismail..bagi djah and sher jangan jeles yer...hehe..

Jom tengok resepi di bawah.....


Kek Coklat Moist 2 by Cik Amie

Bahan-bahan
1 cawan tepung naik sendiri (tepung Blue Key) / tepung gandum serbaguna
1 cawan butter yang telah dicairkan (kira2  ¾ butter 250g)
1 cawan coklat
3 biji telur Gred B/ 5 biji telur Gred C
1/2 cawan gula
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh soda bikarbonat
¾  cawan susu segar
½  cawan susu manis

Cara-cara membuatnya :
1)      Campurkan coklat dan butter yang telah dicairkan dalam satu bekas. Gaul sehingga rata dan tidak berketul2. Ketepikan dahulu.
2)      Pukul telur dan gula sehingga kembang menggunakan mixer. Setelah adunan kembang dan sebati masukkan esen vanila.
3)      Masukkan tepung ke dalam adunan telur dan gula tadi. Gaul sehingga rata menggunakan senduk. Masukkan adunan coklat dan butter sedikit demi sedikit dan gaul sehingga rata. Masukkan soda bikarbonat.
4)      Masukkan susu manis dalam adunan dan gaul rata. Akhir sekali masukkan susu segar ke dalam adunan dan gaul sehingga rata dan sebati.
5)      Pastikan bekas untuk membakar di lapik dengan kertas minyak dan sapukan butter pada seluruh bekas. Ini supaya kek senang dikeluarkan apabila telah masak.
6)      Panaskan oven selama 10 minit dahulu sebelum membakar. Gunakan suhu 180 Celcius dan bakar kek selama 45 minit. Selamat Mencuba!!

Membuat topping coklat yang sedap

200g coklat masakan
100ml Whipping cream (1/2 kotak)
1 sudu makan butter

Cara membuatnya:
1)      Coklat masakan dipotong kecil-kecil supaya ia mudah cair apabila dimasak.
2)      Panaskan coklat masakan bersama whipping cream menggunakan kaedah double boiler. Gaul sehingga adunan cair.
3)      Setelah adunan cair sepenuhnya masukkan butter dan gaul rata. Matikan api dan biarkan adunan menjadi sejuk. Boleh juga disimpan di dalam peti sejuk. Biarkan adunan coklat semalaman di luar/dalam peti sejuk supaya adunan menjadi lebih likat dan tidak cair. Jika terus disapu setelah masak adunan coklat lebih cair dan sapuan topping menjadi nipis. Untuk sapuan yang lebih tebal elok dibiarkan adunan selama semalaman.
4)      Setelah sejuk bolehla dituang di atas kek coklat.
5)      Taburkan coklat rice untuk menjadikan kek lebih sedap dimakan.



Kek coklat moist yang telah disapu butter dan ditabur chocolate rice special to rosmawati ismail





Kek butter yang disapu topping coklat dan serbuk hazelnut di atasnya juga special to rosmawati ismail



Diharapkan kawan2 especially kak liza boleh la try resepi ni dan cara-cara membuat topping coklat ni sebab hari tu kak liza mintak cara2 nak wat topping coklat kan...sebelum ni cik amie juga pernah try resepi topping coklat yang lain..tapi resepi ini dapat disimpulkan resepi yang terbaik dan sesuai untuk membuat topping coklat. Harga whipping cream ni memang agak mahal sedikit...kalau x silap satu kotak 200ml harganya dalam RM6.90 boleh didapati di kedai kek atau pasaraya2 tertentu. Selamat Mencuba!!!