Bahan-bahannya adalah :
1) 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + bilis (buang tahi dan kepala bilis). Kemudian bahan-bahan ini ditumbuk halus.
2) Ayam dipotong kecil2.
Ayam ni kene potong kecil2 |
3) Udang dan sotong. Pastikan kulit udang itu dibuang dan sotong plak dipotong kecil2 tapi janganlah kecil sangat...hehe
Sotong dan udang |
4) Ni yang paling penting sekali...mestilah kene ada Macaroni..gambar ni macaroni ni belum rebus lagi...pastikan macaroni rebus dulu dan biarkan ia kembang dan masak pastu toskan...
Macaroni yang belum direbus lagi... |
5) Sedikit lobak dan tomato. Lobak ni hendaklah dihiris halus2 dan kecil supaya nampak comel...kang besar sangat orang takut nak makan..hihi. Tomato plak eloklah dibelah enam...
Lobak yang telah dipotong dan tomato blm dipotong...hihi |
7) Letak bebola ayam..xde bebola ni pun xpe...dah kebetulan ada kat rumah..kak liza yang beli so cik amie letak jer la..hehe
Ni bebola jenama Farm Best..kesukaan kak liza..hehe |
8) Sedikit sawi...erm...dalam masakan cik amie memang la sangat penting kene ada sayur..dan cik amie paling suka sayur sawi...so kalau kawan2 x makan...belajarlah makan sayur daripada sekarang...supaya badan kita jadi sihat sampai tua..hihi
Sayur sawi...baru beli kat mydin semalam...hehe |
9) Sedikit sos tiram dan cili boh sedikit...kalau nak pedas letakla cili boh tu banyak kalau xnak letak sedikit jer la.....
10) Sedikit garam dan kicap secukup rasa. Garam tu jangan letak bayak sangat...sebab kicap ni slalu dah masin..secubit rasa cukuplah..Kang kalau masak masin sangat..orang kata gatal nak berlaki plak bagi anak dara...haha
Ok...sekarang tibalah masa nak tunjuk masakan yang dah siap...Jeng..jeng....
Gambar ni diambil masa kat dalam kuali lagi..masih panas lagi...yummy...hehe |
Ni lah macaroni goreng yang telah siap dimasak...telah dihidang di atas pinggan yang cantik..hehe |
Ni plak..selepas dihias dengan daun salad..hehe |
Sebenarnya senang jer yang nak masak ni...nak masak memang senang..tapi macam mana plak nak masak dengan sedap?? Nak tau apa rahsia masakan yang sedap?? Setelah cik amie wat analisis sikit..hehe...cik amie dah tau dah..kenapa masakan ibu atau emak selalu jer orang kate sedap...sebabnya adalah...Emak memasak dengan penuh kasih sayang...dan sejak daripada tu...Cik amie telah mempraktiskan cara ini...Memasak dengan penuh kasih sayang...Alhamdullilah...semua masakan jadi sedap..yang penting masa masak tu jangan plak ada perasaan geram...bengang ke...marah ker...nanti masakan tu x sedap...haha...
Yang penting sekali..nasihat daripada cik amie...mulakan memasak dengan Bismillah...dan niatkan dalam hati masak dengan ikhlas..bukan kerana terpaksa...dan last sekali..masak dengan kasih sayang...macam masak untuk orang yang tersayang...walaupun masak untuk kawan2 jer...hehe...Ok...cukup sampai sini tips dari cik amie..Nanti kita jumpa lagi!!
YANG NI PALING PENTING!! JANGAN MEMASAK MENGGUNAKAN AJINOMOTO!! X BAIK UNTUK KESIHATAN!!
p/s : kalau kat rumah cik amie...dilarang sama sekali memasak menggunakan ajinomoto...kalau sape2 masak menggunakan ajinomoto...cik amie xnak makan...haha....
2 comments:
sedap gak tgk resepi yang nak dimasak ni...boleh antar ckit kerumah??hehe2...
nak hantar rumah kene caj..haha
Post a Comment