Bahan-bahan
10 ekor udang sederhana
3 cawan tepung gandum
1 cawan air (ambil air paip jer)
1 cawan air panas (panas sederhana)
1 sudu cawan yis (bancuh dengan sedikit air suam)
1 sudu teh garam (bancuh dengan sedikit air supaya garam larut dalam air)
1 sudu teh soda bikarbonat
3 ulas bawang merah - dihiris nipis2
Sedikit taugeh
Sedikit daun bawang - dihiris halus2
Sedikit serbuk kunyit untuk kasi cucur udang berwarna kuning
Cara-cara membuatnya :
1) Campurkan tepung gandum dan soda bikarboat bersama dan gaul.
2) Masukkan serbuk kunyit dan gaul.
3) Masukkan air ke dalam adunan dan gaul bersama.
4) Masukkan air panas ke dalam adunan dan gaul. Gaul sehingga ketulan-ketulan tepung hilang.
5) Masukkan air garam. Boleh rasa sedikit tepung tu..pastikan adunan tidak rasa masin sangat..hehe
6) Last sekali, bolehlah masukkan bawang merah, taugeh dan daun bawang. Gaul rata. Dah siap...
Tips memasak daripada Cik Amie :
Untuk menggoreng cucur udang menggunakan senduk..pastikan senduk telah direndam dalam minyak yang panas terlebih dahulu..dan pastikan juga minyak mencukupi..maksudnya...kalau letak senduk tu dalam minyak..tepung tu terendam dalam minyak sepenuhnya...dan api pula sederhana sahaja...jangan besar sangat nanti hangus plak...bile nak menggoreng plak...letakkan sedikit minyak di dalam senduk tersebut barulah letak adunan tepung tersebut...ini memudahkan kerja menggoreng supaya tepung tidak melekat pada senduk.
Adunan tepung yang telah dicampur semua bahan... |
Cucur udang yang telah siap digoreng....sedap...yummy...hehe |
Telah siap dipotong...boleh makan cicah dengan sos cili.... |
p/s : Any problem boleh pm cik amie...Selamat Mencuba resepi ini!!!
0 comments:
Post a Comment