Friday, August 26, 2011

Resepi Kek Span Pandan yang lembut dan gebu


Hallo2...miss amie is here....dah lama x update blog kan...maklumlah pose2 ni bz..nak masak untuk berbuka kan....hehe...ok...resepi kali ni adalah permintaan daripada family yang nak makan kek span plak...sebab dorang dah bosan makan kek coklat jer...so...cik amie telah try resepi baru dan hasilnya sangat memuakan dan enak dinikmati seisi keluarga...hehe....baru sempat buat 2x jer...kali ke-2 buat untuk kek untuk anak sedara...sebab die kate cikgu praktikal die nak blah...so die nak hadiahkan kek untuk cikgunya...untung cikgu sekolah menengah ni kan...slalu dapat hadiah drpd anak murid kan...hehe...

Jom tengok resepi...kalau rajin sila la buat yer....


Kek Span Pandan by Cik Amie

Bahan A
4 biji putih telur gred B
½ sudu teh cream of tartar

Bahan B
4 biji kuning telur gred B
8 sudu makan air + 1 sudu teh pes pandan + pewarna hijau
6 sudu makan minyak jagung
100g gula halus
125g tepung naik sendiri

Cara-cara membuatnya:
1)      Pukul putih telur menggunakan mixer sehingga kembang. Setelah kembang masukkan cream of tartar dan pukul lagi sehingga kental.
2)      Dalam bekas yang lain, pukul kuning telur bersama gula halus sehingga kembang. setelah itu masukkan air pandan, minyak dan tepung. Gaul rata.
3)      Setelah adunan sebati dan tidak berketul, masukkan putih telur ke dalam bekas adunan tadi. Gaul rata.
4)      Masukkan dalam bekas membakar. Bakar selama 45 minit – 1 jam dengan menggunakan suhu 180C dan menggunakan api atas dan bawah.

Dan ni lah hasilnya....


ni la kek pada kali pertama buat...x sabar sangat nak terbalikkan jadi pecah sikit....hehe



ni plak kali ke-2 buat..kali ni sabar sikit..tgu sejuk baru tuang...hehe






ni adalah putih telur yang betul2 telah kembang dan likat...


 p/s : Kalau nak kek lagi kembang naik tinggi gunakan telur sebanyak 6 biji....kek pertama tu guna 6 biji telur...kek ke-2 plak guna 4 biji telur...jimat sikit guna telur...hehe...Asas nak wat kek span ni sama sahaja...kene pukul putih telur tu sampai likat....likat tu maksudnya kalau kite terbalikkan bekas putih telur tu...putih telur tu x kan jatuh...

Selamat mencuba membuat kek ni...kek ni mudah jer x menggunakan butter dan bahan-bahan pun senang dicari...Ok...cukup sampai sini sahaja...Daa...


0 comments: