Sunday, May 30, 2010

Bercuti sekejap...

2 comments
Hallo2..amie's here..sorilah skrg bz sikit..saya nak pergi bercuti dengan family saya..jadi wat masa ni saya x update blog saya..nnt balik dari bercuti saya update ok..hehe..wat bayah mesti ko rindukan aku kan..hehe..wat kak liza...akak hutang masak mee goreng untuk ami sebelum akak kawen..hehe..ami tunggu tu!! balik nanti ami nak makan tau..hehe..kene practise semasa ketiadaan ami tau..Ok..cukup smpi sini..daa...

Thursday, May 27, 2010

R.S.V.P

5 comments
Hallo2..amie's here..morning...sape tengok final AF8 pada hari sabtu lepas? Saya ni bukanlah peminat AF..tapi kebetulan hari sabtu tu kak shima baru jer pasang astro kat rumah...jadi malam tu kami tengok final AF sama2..and ada satu lagu yang aku suke..iaitu RSVP...yang dinyanyikan oleh Maulana..dan lagu ini juga saya tujukan kepada 'Mr...'...mesti ramai yang nak tau sape 'Mr....'ni kan...biarlah ia rahsia..hehe...biarlah saya dan die jer yang tau...sedap lagu ni..suke tengok video klip hitam putih Maulana...hehe...Jom layan...



Kali pertama ku melihat hati sudah rasa terpikat

Bila kau membalas senyuman

Ku berkhayalan…

Kita berdua jatuh cinta

Kau milikku dan ku kau punya

Tapi di dalam realiti belum pasti



Ku pinta kau répondez s’il vous plaît

Jangan biar ku fikir ku bertepuk sebelah tangan

Ku rayu kau répondez s’il vous plaît

Agar dapat berakhir angan yang mengganggu fikiran



Dah tak mampu berselindung lagi

Cinta yang lahir dalam hati

Aku tahu kau juga mahu tetapi malu

Andainya benar katakanlah agar dapat mengorak langkah

Bila ku ketuk pintu hatimu

Izinku masuk



Ku pinta kau répondez s’il vous plaît

Jangan biar ku fikir ku bertepuk sebelah tangan

Ku rayu kau répondez s’il vous plaît

Agar dapat berakhir angan yang mengganggu fikiran



Luahkanlah ku perlu tahu

Luahkanlah isi hatimu (2 kali)



Ku pinta kau répondez s’il vous plaît

Jangan biar ku fikir ku bertepuk sebelah tangan

Ku rayu kau répondez s’il vous plaît

Agar dapat berakhir angan yang mengganggu fikiran (2 kali)



Luahkanlah ku perlu tahu

Luahkanlah isi hatimu

 





Layan gak video ni...

RSVP Maulana

Wednesday, May 26, 2010

Saya susah hati....

0 comments
Hallo2...amie's here...kenapalah saya ni suke bersedih x tentu pasal? Entahlah..tapi post ni saya tujukan kat seseorang..samada awak baca atau x...x kesah la..kenapalah saya rasa macam saya dah jadi macam orang jahat plak...hi..susahnya hati...


Boleh x awak jangan cakap bukan2?

Boleh x awak jangan cakap macam orang xde perasaan?

Awak tau x susahnya hati bila dah sayang kat seseorang?

Awak tau x...yang jauh x kan sama dengan yang dekat?

Awak tau x kenapa chipsmore suke menghilang?

Bencinya perasaan ni...tapi perasaan ini yang datang sendiri...

kerana perasaan ini lahir kerana Allah...

jadi saya akan menghargai perasaan ini...

Jangan kau sebut nama die lagi!!

4 comments
Hallo2...amie's here...3 minggu dah berlalu..tapi saya tetap jugak x dapat tulisan khat yang saya nak sangat tu..xpelah...mungkin xde rezeki...pagi2 lagi bayah dah bukak job vacancy kat UTeM..ada banyak keje kosong x kire la akademik atau pun non-academic...tiba2 jer bayah sebut..

"Ada keje kosong banyak ni kat iklan..ami bolehlah ko suruh "Mr...." apply jadi tutor..."

Tiba2 jer terus jer aku menjawab...

"Jangan ko sebut nama die lagi!!"

"Salah ker apa yang aku sebut hari ni?"

Kak liza pulak menjawab.."Dah la..akak pun x suke ngn die tu"

"Aku x suka la ngn die tu..biarlah jer die tu..die nak jadi tutor ke ape ker..biar die..xde kaitan ngan aku!!"

Erm..tengok pagi2 dah emosi..gara2 mendengar nama Mr.... disebut..entahlah..3 minggu dah berlalu dan aku rasakan aku x suke dengan nama tu..rasa menyampah pun ada...kat rumah plak..kak shima dengan kak liza plak selalu cakap...

"Pilihla yang dah ada depan mata..buat apa nak pilih jauh2...yang x nampak.."

Pagi ni tadi bukak fb pastu tengok status kakak saya ngn pakwe saya dah bertukar menjadi 'single'...Napela dorang ni asyik nak putus jer..korang kan dah lama couple..kan tahun lepas dah merisik...kan tahun ni nak bertunang..cincin pun dah dapat kan...nape plak x jadi? Tahun depan kan dah rancang nak kawen..erm..x tau la nape korang berdua ni..tapi saya rase pakwe kakak saya tu baik jer...sian die..sanggup berkorban untuk kakak saya..sayang sangat kat kakak saya..dah la tu..kalau rumah kami kenduri pakwe die la yang paling rajin..kalau cuti sem die keje sebab nak kumpul duit untuk hantaran..dah la hantaran sekarang mahal kan..xpelah..harap pakwe kakak saya banyak2kan berdoa yer...dah susah sangat..saya nak kawen dulu sebelum kakak saya boleh x? hehe..orang kate x leh wat kenduri sama2..betul ker tu? entahlah..itu orang tua2 cakap..kebenarannya kita x tau la..Oklah..pagi2 saya dah membebel..cukuplah sampai sini yer..Daaa...

p/s : ni saya puji ni bukan saya minat kat pakwe kakak saya tau..haha..saje nak suruh kakak saya fikir balik perhubungan die tu..hehe

Tuesday, May 25, 2010

Anugerah Pekerja Cemerlang!!

0 comments
Hallo2..amie's here..hari ni merupakan hari anugerah pekerja cemerlang...so semua staff diwajibkan pergi...pagi tadi sampai kul 8.30 pastu tengok semua staff lain rush nak pergi something jer...rupa2nya hari ni merupakan Hari Kualiti..ada anugerah bagi khidmat pekerja cemerlang..so tunggu bayah sampai...kul 8.45 aku, bayah, kak liza dan kak irda baru lah bergerak ke dewan besar...dan majlis belum lagi bermula...

Seperti biasa..selepas sahaja NC sampai kami akan menyanyikan lagu UTeM Terbilang..best lagu ni...i like it...tapi aku x hafal lagi..kami menyanyi dengan iringan koir...



Hari Kualiti UTeM...penyampaian anugerah khidmat pekerja cemerlang...

 

Bayah pun x hafal lirik lagu..haha


Aku, kak liza dan kak irda sempat berposing masa menyanyikan lagu tadi...hehe




Bayah dan aku...

Aku pun nak gak anugerah khidmat cemerlang tu..selain daripada sijil...dapat gak hadiah duit iaitu RM1,000.00...mestilah aku nak kan..hehe...dan aku akan berusaha mendapatkan anugerah tu..hehe...ambitious woman...hehe...nanti dah naik jadi lecturer..aku akan berusaha gigih..chaiyok2!! Wat kak liza...sekarang turn akak nak dapatkan anugerah tu...chaiyok2!!

Tadi pas habis makan..makan free pas habis majlis...aku ternampak 'Si dia'..hehe...ada jodoh ek asyik terjumpa jer..hehe...pas habis key in attendance kami pun terus balik...x sangka plak kami sampai kat tempat parking sama2..hehe..ada jodoh lagi nampaknya...hehe..tapi tu la...aku ni leh tengok die jer la..tapi x mendekati die pun...haha..semua orang suke tengok orang hensem kan...normal la tu kan..hehe...selalu jer berangan2 bila la die nak tegur aku ni..hehe...asyik lalu lalang kat depan bilik tapi kalau die asyik tunduk jer..ermm...susah gak tu...

Oklah...cukup sampai sini jer coretan...harap2..'si dia' x baca blog saya...hehe..Daaa...

Monday, May 24, 2010

Dah sihat dah....(^_^)

2 comments
Hallo2..amie's here..alhamdullilah..hari ni tangan dah sihat sikit..hehe...dah cergas sikit dah...hehe..nak citer pengalaman pertama membuat apam malam tadi...hehe...dalam banyak2 resepi yang ada..so aku pilih satu resepi yang senang..sebab acuan pakai mug..hehe..jadi petang semalam ditemani oleh kak shima..aku pun membeli bahan2 untuk membuat apam diantaranya..yis..tepung beras..brown sugar...

Satu jenama jer yis yang ada kat mydin..so aku pun belilah..jenama mauri..bile nak beli barulah tau rupanya yis ni ada 2 jenis iaitu high sugar and low sugar..xtau nak beli yang mana satu..last2 aku decide belilah yis yang high sugar..malam tadi memang semangat nak buat..bile dah campur semua bahan..x sangka la plak...dalam masa 15 minit..adunan tu dah kembang besar..resepi tu suruh tunggu selama 3 jam...so sementara menunggu 3 jam aku pun makanlah nasi..dinner..hehe...dah habis makan tu..aku pun semangatlah nak tengok apam tu mengembang...pastu bile dah tengok...

"OMG..BESARNYA APAM NI MENGEMBANG..DAH SAMPAI MELIMPAH RUAH...SAMPAI DAH X MUAT BEKAS"




Ni lah wajah apam setelah die kembang besar gile..ketika gambar diambil..apam ni masih tetap nak mengembang..boleh tengok pada belon2 yang besar pada apam...hehe



Itu baru tunggu 1 jam..pastu terus decide nak kukus..kang jadi besar giler plak..haha...kalau dah 3 jam..dah xtau plak camana bentuknyer..haha..kak shima kate kalau tunggu lama2 takut yis tu jadi masam...nanti x sedap plak..so terus kukus...sambil tu aku ngn kak shima tengok mentor plak...hihi...setelah 45 minit masak...aku pun dah x sabar tengok apam tu..nak tau apa kejutan plak?

"OMG..APAM YANG KEMBANG TADI DAH MENYUSUT..DAH JADI 1/3 DARIPADA LOYANG LA PLAK...HAHA..."

Dah siap masak..aku plak x sabar nak rasa..terus cucuk pakai garpu..hehe...rasenya..oklah..not bad...rase die cam yis terlebih dan kurang manis..kire boleh dimakan...xdelah bantat..mesti kak liza nak rase kan..hehe...rasa apam tu gebu..lembut jer...and aku membuat kesimpulan sendiri..apam tu jadi kecik mungkin sebab..tepung dah hilang dengan banyak..sebab die kembang besar sangat...sampai 3x ganda daripada adunan yang asal..ermm..x kesahla tu..malam nnt nak try wat lagi apam..nak modify original resepi..nantikan post yang seterusnya yer...


Wajah apam yang telah siap dikukus...rase die gebu..lembut jer...hehe

p/s : sorilah..xde gambar apam yang dimasak penuh dalam loyang..sebab x sempat nak ambik..hehe...

Sunday, May 23, 2010

Tanganku bengkak..sakitnya...

0 comments
Hallo2..amie's here...semalam merupakan pertandingan volleyball antara PTj..dari pagi sampai la petang...daripada x nak main sampailah kene paksa main..akhirnya kami berjaya tempat ke-2. Hasil daripada tempat ke-2 tu tangan kami bengak2..huhu...main dari pagi sampai ke petang...mestilah sakit kan..plak tu bagi aku yang x biase main...dan memang x terre langsung main..haha...

Ok...yang pasti...tahun depan saya x nak main lagi? Ok...muktamad...jangan paksa saya main lagi..kalau nak main bowling ker...netball ker...karom ker...boleh ajak saya main lagi..hehe...semalam balik tu dah letak balm..dan alhamdullilah...hari ni dah surut sikit lebam tu..bolehlah nak menaip post kat sini..kalau x..nak angkat benda berat pun x larat..nak taip msg pun x larat..huhu..tapi hari ni saya dah cergas balik dah...dah boleh masak..hehe...dah berapa hari asyik kak shima jer yang memasak jer kat rumah..hehe...Ok..hari ni saya nak memasak untuk masakan tengah hari...pastu petang nnt saya nak wat kuih apam untuk pertama kalinya...yahoo!! Doakan jadilah kuih apam saya tu yer...hehe..nanti kalau jadi saya post kat sini esok yer...hehe...Ok..cukuplah sampai sini jer coretan saya ni...nak pergi masak ni..hehe...Daaa...

Friday, May 21, 2010

formspring.me

0 comments
Ask me anything http://formspring.me/hainama297

formspring.me

0 comments
Ask me anything http://formspring.me/hainama297

formspring.me

0 comments
Ask me anything http://formspring.me/hainama297

macam mana nak wat kure2 kat blog awk tu??

0 comments

awak click jer link kat situ..nnt die bawak terus ke page org yg create widget tu ok...

Ask me anything

Leha ada blog!!

4 comments
Hallo2..amie's here..hari ni nak wat announcemet sikit...

"LEHA DAH ADA BLOG!!!"

Saje jer nak wat gempak sikit..hehe...Leha jangan marah yer..hihi...mesti ramai kawan yang x tau lagi kan...so saya nak kasi hit untuk blog leha tinggi sikit...saya kan penyokong blogger...hihi...so saya memang sokong kawan2 saya yang dah terpengaruh ngn saya ni...kaki blog..hehe...ramai jugak lah yang dah pandai create blogger ni selepas selalu membaca blog saya..."AMIE HANI" yang suke membebel x kira malam siang atau pagi..hehe..Harap2 kawan2 x bosan membaca blog saya ni..ada jugak orang kata.bila tengok blog saya jer jadi pening sebab..x boleh tengok background warna gelap2 ni..erm...x kesah la tu..saya dan warna ungu dah memang x leh dipisahkan..hehe...So saya kat sini kasi link untuk blog leha...Jom kita terjah blog leha beramai2!!!




p/s : cik amie bangga dapat menjadi 1st follower cik leha..hihi..

Thursday, May 20, 2010

Be positive...

0 comments
Hallo2..amie's here..today i want to be a positive girl...stop thinking about negative things!!  Rase dah malas nak fikir benda2 yang x berguna..yang x ada motif dan benda yang x ada penghujung. Apakah benda yang x ada penghujung tu? Apa2 jer la...yang seangkatan dan berkaitan dengannya...

Kadang2 tu memang la kite x nak pk pasal benda tu...tapi kadang2 benda tu datang gak...tu yang menyampah kan..kalau boleh biarlah fikiran terhadap sesuatu itu pergi jauh2...terus lupa...kan best kan kalau macam tu...tapi setiap perkara yang kita nak lupakan pastinya mengambil masa untuk melupakannya...betul x?

Sebenarnya post ni nak post semalam...sebab tu tarikhnyer semalam..tapi yang perenggan bawah ni baru jer saya tulis hari ni...so hari ni saya sambung lagi..hehe...semalam tiba2 dapat panggilan daripada kak liza suruh gantikan die jadi presentor...die tepon kul11...pastu time tu jugaklah nak kene present pasal research..apa lagi menggelabah la...haha...cepat2 print proposal dan baca...pastu tepon kak shima dapatkan maklumat...hampir 1 jam gak la study..pastu bila dah yakin saya pun naik atas..rupa2nyer ramai jer orang kat atas..and then turn saya second last..saya pun xtau la apa yang saya merepek masa present proposal...haha...yang penting sekali...

"KAMI BERJAYA MENDAPATKAN RESEARCH TU..WALAUPUN BUDGET TELAH DIPOTONG..."

Tu lah my first experience kene present proposal kat sini..orang lain punyer la nervous nak kene present..tapi saya dengan selambanya masuk dah la tu..xde perasaan plak tu..hehe...anyway..it is good experience for me...we must look confident although we not expert in that area..hehe...My dream...I want to be a good presentor in a one day...that will be..InsyaAllah....Ok..cukuplah sampai sini...Daa...

Tuesday, May 18, 2010

Gagal dalam interview...

0 comments
Hallo2..amie's here...kat sini nak wat announcement bagi sesiapa yang berminat untuk mempelajari Al-Quran pada peringkat asas bolehlah berhubung terus dengan Pusat Islam...pernyertaan adalah terhad kepada 25 orang sahaja..10 orang perempuan dan 15 lelaki...kelas plak bermula pada 25hb May 2010 ini...iaitu selasa depan...tapi nak masuk kelas ni ada interview tau...kene baca surah2 pendek...dan ustaz telah menelefon saya semalam untuk memberitahu "Bengkel Klinik Solat yang patut diadakan pada 18 Mei 2010 telah ditunda ke 17 June...ini kerana penyertaan adalah kurang daripada 20 orang..so x leh la wat...xpelah ustaz..tangguh pun tangguh la...saya ok jer..hehe...kebetulan ustaz tepon..macam2 soalan plak saya tanya...hehe

"Ustaz...yang program tahsin Al-Quran tu ada masih kosong lagi ker?"

"Yer..masih ada lagi kosong..."

"Ustaz kata kalau nak masuk ada interview yer.."

"Yer..ada interview..selalunyer saya akan suruh mereka baca surah Al-Fil"

"Kalau nak wat interview sekarang boleh ker? saya nak baca surah pendek jer boleh ustaz?"
(aku nak yg senang jer..hehe)

"Nak buat sekarang pun boleh...nak baca surah apa?"

"Saya nak baca surah Al-Asr.."

"Ok...boleh...lagi satu baca surah Al-Kausar"

"Ok...boleh...ustaz saya baca ni yer..."

"Yer..bacalah..."

Saya pun bacalah dengan bersungguh2..hehe..dan setelah habis..ustaz pun komen la....

"Apa yang saya dengar..yg awak ni boleh membaca Al-Quran..boleh menyebut bacaan huruf dengan betul..awak ni dalam kelas pertengahan..kelas pertengahan ni akan belajar tajwid..hukum2 semua"

"Dah tu bile plak kelas pertengahan ni nak buat? Lagi satu ada x kelas taranum?"

"Kelas pertengahan ni paling awal pun kita akan buat tahun depan..sebab kelas asas ni kita akan buat setahun..kalau kelas belajar taranum pula adalah dalam kelas yang tinggi..kita akan buat dalam 3 tahun lagi..bergantung pada sambutan..tapi xpe..kalau awak nak ikut kelas asas ni pun boleh datang minggu depan cume x payah register"

"Oklah kalau macam tu..nanti saya free bolehla saya datang.."


p/s : lamanya nak ada kelas tinggi...aku dah lama teringin nak belajar taranum...kecewa...huhu

Menunggu pada yang x kunjung tiba....

0 comments
Hallo2...amie's here..hmm...kali ni post saya nak citer plak pasal "sesuatu yang tidak pasti"...sebenarnya x tau nak tulis apa kat blog ni...kepala saya sakit...dah 2 hari dah...x boleh nak berfikir..dan badan rasa x bermaya..tapi kene datang ofis gak...

Sebenarnya saya tengah menunggu sesuatu barang daripada seseorang...seminggu dah berlalu..mula2 memang saya rasa die akan kasi..tapi bile dah seminggu berlalu...rasanya..mesti x dapat kan...lagi pun xde berita pun yang mengatakan saya akan dapat...xpelah..kalau xde rezeki...setiap hari pergi keje mesti nak tengok pigeon hole..manalah tau ada dapat post daripada somebody ker..tapi tak ada pun...kecewa..huhu

Tinggal lagi 2 minggu jer..x sabar nak bercuti..tenangkan fikiran..dan lepaskan sesuatu yang membuatkan kita terasa terseksa...dan mencari ilham yang baru..ada orang kata saya suka tulis yang jiwang2 kat blog ni? Betul ker..entahlah...xtau la jiwang ke x apa yang saya tulis...tapi saya rasa besa jer..hehe...dalam hati kan mestilah ada taman...yang ada bunga ros...yang lawa2..hihi....tapi saya ni kalau dah start menaip kat blog ni..macam2 idea datang..hehe..suke meluahkan rasa hati kat blog ni..hehe...

Petang ni x nak turun main bola tampar..kepala saya sakit...kak jimi paksa main bola tampar...kan dah ada ramai pemain yang hebat2..napa saya nak kene main gak? Stress!! Dah la perlawanan hari sabtu ni..training plak hari selasa dan khamis..tiba2 plak ada bau kopi...sape minum ni? aku dah sakit kepala..xleh betul nak bau kopi ni..kuat semerbak sampai ke bilik sebelah plak...

Walaupun sekarang saya xde mood..tapi saya tetap happy gak sebab..blog saya dah bertambah follower..hehe..Thanks kepada yang baru follow blog saya..harap penulisan saya ini x membosan kamu semua..hehe...walaupun kadang2 saya suke beremosi didalam blog..hehe...Tapi blog ni adalah coretan aktiviti bagi setiap orang...hehe...juga tempat meluahkan perasaan..hehe...Ok..cukuplah coretan di petang hari...Daa...

Layan tag Miss Nadia Yusof plak..hehe

0 comments
Hallo2...amie's here...kali ni cik amie cuba merajinkan diri untuk menjawab tag daripada cik Nadia...hehe...Jom layan...................


MUSIC

suke muzik yang jiwang2..layan perasaan..haha..pastu suke lagu hip hop

Favourite singer : faizal tahir, one nation emcee, ahli fiqir



MOVIE

Entah..dah lama x tengok...tv pun jarang tengok...


FOOD

suke makan nasi yang dimasak kat rumah...

x suke makan biskut dan roti...melainkan xde makanan..haha

x suke makan junkfood....x baik untuk kesihatan


DRINKS

favourite drink : teh o ais limau

kene minum air yg ada limau supaya dapat kuruskan badan..haha


FAVOURITE PAST TIME

entah...xde jawapan boleh x? haha....



BOOKS

Favourite book : La Tahzan (Jangan Bersedih) sebab apa...lepas baca buku tu saya dah jadi
orang yang berfikiran positif..dan dah x sedih2...hehe

Sekarang dalam proses nak habiskan baca buku "Jangan Melampaui Batas"
dua-dua buku adalah penulis yang sama...iaitu Dr. Abdullah Al-Qarni...
saya memang peminat buku die...haha


MAGAZINE

sekarang pun dah x rajin baca majalah...ape nak jadi ngn aku ni..hehe



FAVOURITE LEPAKING PLACE

mestilah kat rumah..hehe


SPORTS

suke main squash..tapi kat sini dah xde geng nak main squash....


SUBJECT

suke semua subjek yang ada kaitan ngn elektrik...hehe



IDOLS

Seorang umat yang mencintakan Rasullulah S.A.W


COLOUR

saya suka warna kuning sebenarnya....

tapi skrg hidup saya dah penuh dengan warna ungu..kereta ungu dan baju nak warna ungu...tudung nak ungu...

dan my blog juga ungu...


FLOWER

of course bunga ros...hehe


FRUITS

favourite fruits mestilah buah naga...elok untuk kecantikan muka...hehe


CARTOON

Sin chan...sebab...bile tengok citer tu teringat kat misae mak sin chan...sebab dulu2 ada orang panggil
aku misae...haha...sebab aku garang...macam misae...dan suke memasak....


Ok...dah puas jawab soalan...kali ni x nak tag sape2..sian korang..hehe...

Sunday, May 16, 2010

Akhirnya dapat gak resepi...yahoo!!

0 comments
Hallo2...amie's here..hihi...nak citer ni...setelah lamanya...akhirnya barulah aku berjaya mendapatkan resepi "IKAN BAKAR YANG SEDAP" daripada family tunang bayah..kali pertama rasa masakan family tunang bayah adalah masa kitorang pergi bbq kat Pengkalan Balak hari tu...kebetulan malam tadi tunang bayah ajak pergi rumah die kat Bukit Lintang..sebab dia ada wat bbq...so bayah ajaklah aku sekali supaya leh tanya resepi masakan ikan bakar tu...sebab dah lama sangat aku mintak resepi tu..dah berbulan2 jugak la..dan akhirnya malam tadi berjaya gak dapatkan resepi tu...hehe....Thanks to bayah!!

Disebabkan resepi yg special ni..so x leh la nak publish resepi ni...hehe...wat masa ni..belum lagi nak wat ikan bakar tu sebab kat rumah kat Melaka ni xde tempat pembakar ikan tu..lagi pun kena la tunggu kak liza ada kat rumah..sebab die dah x sabar nak rasa makan ikan bakar resepi istimewa ni..hehe...dan pagi tadi bayah pun telah confirmkan kat rumah die ada periuk kukus...so pasni dah leh la start nak wat kuih apam dan kuih seri muka...hehe

Bayah dan kak jimi juga telah mencadangkan untuk membuat bbq di tepi pantai...chewah...hehe...tapi x tau la bila..dan leh la kite try resepi special ni..ok..atas permintaan mereka berdua ni..nanti kita buat yer...kak liza nak ikut x? Cepat betul masa berlalu...tinggal lagi 3 minggu jer kak liza nak kawen...pasni die nak pindah rumah dah...dan tinggal lagi 2 minggu jer nak pergi Langkawi!! Yahoo!! Apesal excited sangat ni...hehe...Dan akhir bulan ni nak pergi I-city..sebab dah lama teringin nak pergi...nak tengok pemandangan lampu2 yang cantik di sana..nak bergambar...hehe...

Dan last sekali..tahun ni merupakan tahun pertama saya menjadi tenaga pengajar..so saya nak wish...


"SELAMAT HARI GURU KEPADA KAWAN2 KU YANG MENJADI GURU DAN SEMUA GURU2 TERMASUKLAH CIKGU SAYA, PENSYARAH SAYA...DAN SEMUA GURU YANG ADA DI DUNIA INI"

THANKS FOR YOUR TEACHING, KNOWLEDGE & EVERYTHING!!

Oklah...cukup sampai sini post saya..nanti kita jumpa lagi. Daa...

Friday, May 14, 2010

Cik amie telah di tag?

0 comments
Hallo2..amie's here...sebelum ni cik amie memang pernah di tag..tapi masa tu saya x pandai nak tag balik...sekarang dah pandai...hehe...Sekarang ni nak merajinkan diri membalas tag orang ni...hehe...yang ni adalah soalan daripada rakan blogger saya iaitu Arisyah Syazni .So nak tau sape plak yang cik amie tag kene la baca dari atas sampai bawah...jom baca!!

3 names in your message inbox
Masa baca soalan ni...jawapannya adalah xde nama sape2..sebab cik amie baru delete all messages in my inbox....haha.


your main ringtone
Girls Generation - lagu korea..hehe


what u did at 12 last night?
tdo...

who was the last person you went out with?where?
kak jimi...lunch together...kat cafeteria pelajar...


the colour of t-shirt you're wearing now
grey...


the last thing you did
update blog...haha

3 of your everyday favourite items
handphone, my lovely car, my broadband

the colour of your bedroom
creme...owner yg cat..

how much money in your wallet now?
xde banyak pun...xleh letak byk2..bahaya...haha

how's life?
alhamdullilah...masih hidup sehingga saat ini...

your favourite song
Nadiku by Sabhi Saddi

what will you do next weekend
xtau la..main volleyball ke atau ada family day? not confirm yet...

when was the last time you see your mum?
last 2 weeks

where is she now?
kat rumah kat kg

who is the last person that talked with you last night?
kak liza...hehe

the last surprise you got?
surprise? entahlah...xde sapa nak wat surprise kat cik amie..huhu

last thing you borrowed from your friend?
nak pinjam periuk kukus daripada bayah...tapi x dapat2 lagi..haha


Who is your bf/gf/husband/wife?
i'm single..but it's complicated...haha

what do you feel right now?
biase jer...excited nak update blog...

wanna share with who?
xde sapa2...huhu

who know your secrect?
of course my best friend...and then...kak liza...hehe

they keep your secrect?
yes...absolutely...

are you angry with someone?
aah..memang bengang ngn seseorang tu...sibuk sangat ke hidup die tu? Emosi jap...hehe

do you order at Mc'D?
burger yg ada cheese...tp dah lama x mkn McD la...ada sapa2 nak blanje x? hehe...

The last time you feel so sad?
Petang tadi..huhu

Mahu Tag?
Nak2...mesti nak...orang bertuah yg di tag cik amie adalah.....






p/s : Cik Dyanz saya dah betulkan nama kamu...hihi

Hadiah birthday yg saya nak...

1 comments
Hallo2..amie's here..sebenarnya birthday saya lama lagi..2 bulan lagi..tapi saya dah x sabar nak dapat hadiah birthday..hihi...boleh x? Sekarang ni saya teringin sangat nak memasak apam dan kuih seri muka...dah cari resepi awal2 dah...hehe...Tapi satu jer masalah yang dihadapi sekarang ini..iaitu

"SAYA TAK ADA PERIUK KUKUS..."

Jadi..sempena birthday saya yang akan datang...saya nak hadiah PERIUK KUKUS...selalunya orang time birthday die...die nak jam tangan la...apa la..tapi saya nak benda yang simple jer..dan amat berguna kepada saya...iaitu periuk kukus...buat masa ni..ingat nak pinjam bayah punyer periuk kukus...tapi sampai sekarang die x pergi check lagi kat rumah die ada ke x periuk kukus tu...yer la...dah x sabar nak memasak kuih apam dan seri muka kat Melaka ni..so wat masa ni nak pinjam dulu...hehe...Bayah siap pesan lagi...


"Nanti ko buat la lebih sikit yer kuih ko tu...mak aku pun nak rasa gak kuih masakan ko..hehe"

"Hehe..boleh jer..."

Periuk kukus tu x perlu la besar sangat...sederhana pun cukuplah...sebab kat kampung dah ada periuk kukus yang besar...3 tingkat punyer...hehe...nanti saya nak pindah randah susah plak...hehe...Periuk kukus ni bagi sesiapa yang x tau..periuk ni ada lubang2 untuk tingkat ke2nya...ni saya kasi contoh gambar periuk kukus yer...


Ni lah die periuk kukus yang saya nak...2 tingkat dah cukup..hehe




Antara tingkat ni ada lubang..macam ni lah...


Ni periuk kukus 3 tingkat..macam mak saya punyer kat kampung...hehe


p/s : En bon..jangan lupa cari periuk kukus untuk birthday saya ek...!!

Thursday, May 13, 2010

Kat mana nak cari buku?

0 comments
Hallo2..amie's here...semalam masa makan tengah hari ngn kak shida dan kak liza...aku pun citer la..kat mana aku nak cari buku untuk wat research..dah cari kat library sini tapi tak banyak buku..pastu kak shida pun cadangkan satu idea yang bagus...

"Kalau nak cari buku yang free bukaklah website ni..macam2 buku ada..tapi x semua buku la ada..."

"Semua free ker dalam website tu? Macam2 ada ker? Buku electronics ada x?"

"Ada..macam2 ada..nak download pun semua free...tapi kene register dulu kalau nak download.."

"Register free x?"

"Free..semuanya free"

"Apa website die? Pasni nak cari buku adobe photoshop la...dari dulu sampai sekarang x pandai2 guna adobe photoshop.."

Ni lah link yang dikasi oleh kak shida...marilah kite share info ni sama2..dan saya telah pun berjaya download buku adobe photoshop...hehe

www.gigapedia.com

Mencuba alternatif lain dengan membaca ebook plak...hehe...kebanyakkan fail kat dalam website ni besar2..so memang agak lama lah kalau nak download tu..memang bagus website ni..xpernah tau pun sebelum ni..macam2 ada..hehe...kalau nak cari software boleh gak try search kat website ni..Selamat mencuba!!

Sekian...dari cik amie...(^_^)

Wednesday, May 12, 2010

Aku pening...I need help!!

0 comments
Hallo2..amie's here..erm..nak citer ni..sekarang ni musim penghantaran Program Jangka Pendek (PJP)..wat research untuk jangka masa yang pendek 1-2 tahun..tapi aku x idea nak watpe plak..masalahnyer aku pening...aku xtau nak join bidang mana...dulu2 masa keje kat klang..aku dah decided awal2 aku nak wat intelligent control..pastu dah dapat tawaran UITM..untuk sambung master by research..sekarang ni..sampai sini aku x leh ambik control plak...argh..camana ni? aku didalam dilema...

Bidang apa yang aku nak wat sebenarnya..memang masih lagi ada masa untuk aku berfikir..tapi lebih baik aku start berfikir daripada sekarang..bidang ni penting..sebab itulah yang akan menjadi hala tuju kita nanti...kite pun nanti akan menjadi supervisor untuk student2 kita...wat masa ni aku dah boleh jadi supervisor untuk budak diploma...tapi wat masa ni xde lagi la..mungkin sem depan akan ada...

Aku pun xde lah basic yang mendalam tentang intelligent control ni..sebab masa aku degree dulu aku wat pasal image processing..pastu sekarang nak tukar angin..x nak wat image processing lagi..tapi xde idea nak wat bidang ape...bagi sape2 yang ada cadangan tu..bolehlah suggestkan kat saya...especially kepada yang tengah sambung master ni..mesti banyak idea kan..walau ape2 pun...aku tetap sayang kat elektrik...walaupun kat sini aku x dapat nak mengajar elektrik...Oklah...cukuplah disini coretan ku di waktu pagi...Daaa...

Monday, May 10, 2010

Hari ni masak Macaroni Goreng

2 comments
Hallo2..amie's here..makan malam hari ni cik amie dan cik liza masak Macaroni goreng plak...dah lama beli macaroni tu..cume hari ni jer baru nak masak...hari ni x makan nasi langsung...makan macaroni ni pun dah kenyang dah...makan sikit pun dah cukup...Kali ni cik amie sempatkan diri juga nak share resepi dengan kawan2...sebab sebelum ni ada orang komen...gambar masak jer letak tapi resepi x letak..hehe...Ok..kawan2 jangan x try plak resepi cik amie ni...hehe...Tadi sempat gak tangkap gambar sebelum dan selepas masak...Jom tengok!!

Bahan-bahannya adalah :

1) 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + bilis (buang tahi dan kepala bilis). Kemudian bahan-bahan ini ditumbuk halus.

2) Ayam dipotong kecil2.


Ayam ni kene potong kecil2


3) Udang dan sotong. Pastikan kulit udang itu dibuang dan sotong plak dipotong kecil2 tapi janganlah kecil sangat...hehe


Sotong dan udang


4) Ni yang paling penting sekali...mestilah kene ada Macaroni..gambar ni macaroni ni belum rebus lagi...pastikan macaroni rebus dulu dan biarkan ia kembang dan masak pastu toskan...


Macaroni yang belum direbus lagi...


5) Sedikit lobak dan tomato. Lobak ni hendaklah dihiris halus2 dan kecil supaya nampak comel...kang besar sangat orang takut nak makan..hihi. Tomato plak eloklah dibelah enam...



Lobak yang telah dipotong dan tomato blm dipotong...hihi

7) Letak bebola ayam..xde bebola ni pun xpe...dah kebetulan ada kat rumah..kak liza yang beli so cik amie letak jer la..hehe



Ni bebola jenama Farm Best..kesukaan kak liza..hehe

8) Sedikit sawi...erm...dalam masakan cik amie memang la sangat penting kene ada sayur..dan cik amie paling suka sayur sawi...so kalau kawan2 x makan...belajarlah makan sayur daripada sekarang...supaya badan kita jadi sihat sampai tua..hihi


Sayur sawi...baru beli kat mydin semalam...hehe

9) Sedikit sos tiram dan cili boh sedikit...kalau nak pedas letakla cili boh tu banyak kalau xnak letak sedikit jer la.....

10) Sedikit garam dan kicap secukup rasa. Garam tu jangan letak bayak sangat...sebab kicap ni slalu dah masin..secubit rasa cukuplah..Kang kalau masak masin sangat..orang kata gatal nak berlaki plak bagi anak dara...haha

Ok...sekarang tibalah masa nak tunjuk masakan yang dah siap...Jeng..jeng....


Gambar ni diambil masa kat dalam kuali lagi..masih panas lagi...yummy...hehe



Ni lah macaroni goreng yang telah siap dimasak...telah dihidang di atas pinggan yang cantik..hehe


Ni plak..selepas dihias dengan daun salad..hehe

Sebenarnya senang jer yang nak masak ni...nak masak memang senang..tapi macam mana plak nak masak dengan sedap?? Nak tau apa rahsia masakan yang sedap?? Setelah cik amie wat analisis sikit..hehe...cik amie dah tau dah..kenapa masakan ibu atau emak selalu jer orang kate sedap...sebabnya adalah...Emak memasak dengan penuh kasih sayang...dan sejak daripada tu...Cik amie telah mempraktiskan cara ini...Memasak dengan penuh kasih sayang...Alhamdullilah...semua masakan jadi sedap..yang penting masa masak tu jangan plak ada perasaan geram...bengang ke...marah ker...nanti masakan tu x sedap...haha...

Yang penting sekali..nasihat daripada cik amie...mulakan memasak dengan Bismillah...dan niatkan dalam hati masak dengan ikhlas..bukan kerana terpaksa...dan last sekali..masak dengan kasih sayang...macam masak untuk orang yang tersayang...walaupun masak untuk kawan2 jer...hehe...Ok...cukup sampai sini tips dari cik amie..Nanti kita jumpa lagi!!

YANG NI PALING PENTING!! JANGAN MEMASAK MENGGUNAKAN AJINOMOTO!! X BAIK UNTUK KESIHATAN!!

p/s : kalau kat rumah cik amie...dilarang sama sekali memasak menggunakan ajinomoto...kalau sape2 masak menggunakan ajinomoto...cik amie xnak makan...haha....

Friday, May 7, 2010

Semua dah setel..tinggal nak pergi jer....

2 comments
Hallo2..amie's here..nak kasi tau persiapan ke langkawi telah siap dibuat...tiket flight ke langkawi dah pun dibeli dan tempat penginapan pun dah siap dibooked...so kami tinggal nak tunggu akhir bulan dan bertolak...yahoo!! Tak sabar rasanya nak pergi bercuti...menenangkan fikiran..sambil menghirup udara dari laut yang segar...nak tangkap gambar yang cantik2..nak pergi shopping...naik bot..nape aku suke sangat naik bot x kira di mana aku berada ni...mungkin sebab aku suka main air kot..hehe

Cuti dah apply pun..nanti nak kene check balik dah approved ke belum...sian kat azi mok x dapat pergi...tengoklah nnt jika ada permintaan ramai ker kite wat percutian ke Cameron Highland plak..hehe..dalam bulan 12 ker..time cuti sekolah...kene pergi time student xde..hehe

Diana dan maknyer juga akan turut serta dalam percutian ini..untuk memeriahkan lagi suasana...diana kan anak yang baik...betul x diana? hehe...Tempat penginapan kali ni mule2 tu aku booked hotel kat town kat pekan kuah...hotel 3 bintang..mahal sikit la...pastu bila difikir2kan balik...mesti si diana nak dekat ngan pantai...boleh la kami terus pergi main air kalau dekat pantai..hehe...Akhirnya...setelah membuat research beberapa hari...baca comment trip advisor dan macam2 lagi...dan keputusan telah dibuat...aku memilih penginapan di pantai cenang...budget accommodation...xdelah mahal sangat semalam...2 malam x sampai la RM300..nanti kalau ok dan bagus saya promote ek..hehe..penginapan ni dekat jer ngn pantai...lari 2 minit jer terus sampai pantai...hehe

Apa plak aktiviti kat sana? Yang tu x fikir lagi..teringin nak wat island hoping...melawat 3 buah pulau yang berdekatan...sebenarnya nak naik bot..hehe...kene beli tiket awal2 tu..nak melawat tempat2 bersejarah..hehe...poyo jer...pastu pergi shopping..dan pastinya nak beli coklat...sebab orang selalu kate...coklat murah kat langkawi...nnt kite survey dan tengok yer..betul x apa yang dicakap..hehe

Oklah...cukup sampai sini jer cik amie berceloteh...nanti saya tulis lagi yer...Daaa...

Thursday, May 6, 2010

Post ni dedicated to Noor Fatimah Erma!!

0 comments
Hallo2..amie's here...post ni saya wat khas untuk cik Noor Fatimah Erma? Nak tau sapekah die ni? Meh saya wat introduction about her..die masih single..sedang mencari calon..haha...merupakan anak sulong...rumah die kat tanjong karang gak...tapi kampung die kat kampar...sekampung dengan Mr. SA..hehe..actually she is one my best friend during in my secondary school at SMK Dato' Harun from Form1 untul Form5..bosan kan...5 tahun ngn die...hehe...but until now..she is still my best friend...and then after SPM...i have continued my study in matricullation and next i further my study in UKM, Bangi....Erma plak ambil SPA..and then sekarang keje kat hospital...sy ni x brp faham sangat ape tugas die kat hospital tu..yg saya tau die dok kat makmal..wat test untuk mengenalpasti penyakit kot..hehe


Erma ni..perangai die suke wat gosip...dari lah saya Form 1 until Form 5...haha...salah satu gosip yang saya x leh lupa adalah..gosip ngn jiran die iaitu hafiz jama'..satu hari tu kat pekan tg krg..saya ngn die jalan sama2..pastu tiba2 ada sorg lelaki menaiki basikal dari arah belakang menegur kami...

"Amaniah.."

Saya pun toleh la belakang..rupanya si hafiz jama'...

"Saadah kirim salam kat ko.."

Kerana incident tu jer..erma gosipkan saya ngn die..saya pun xtau yang erma ni jiran hafiz jama'...saya ngn hafiz jama' memang dah lama kenal..sebab kami satu sekolah rendah dari darjah 1-6..dengan erma x sama pun..sekolah menengah jer kami sama...Saadah ni plak kawan sekolah rendah agama saya dan rumah atuknyer pun dekat jer ngn rumah saya..

Bila dah besar..dah jarang pun jumpa erma ni..sebab die bz..hari sabtu dan ahad pun selalu keje...kadang2 jer jumpa die..kadang2 tu ada gak pergi rumah die...sembang2 ngn die..tapi yang x tahan tu..mak erma ni suke puji orang..sama cam erma...hehe...mak borek anak rintik...tiap kali datang rumah die...mak die selalu cakap...

"Amaniah sekarang makin cantiklah...dah la tu pandai plak...keje pun bagus..."

Tak boleh blah langsung dengar ayat tu...haha...mak erma memang suke puji orang..semua orang die puji...yang erma ni plak..kalau jumpa die jer mesti nak puji pasal Mr.SA...tiap kali jumpa ada jer benda yang die nak citer..salah satu citer die adalah..

"Ko tau x amie..SA (nama sebenar kene dirahsiakan..hehe) tu muke die sweet sangat..dah la tu baik...rajin...pandai hormat orang tua.."

"Betul ke ko tu...ko tu bukan leh percaya sangat..haha...lijah kata mata ko ni x leh caya sangat..orang x hensem ko kate hensem..."

"Betul amie...muke die sweet sangat...ko tau x..dulu tu masa raya die datang rumah ke rumah..baca takbir..pastu die datang rumah sepupu aku tu...sedap sangat suara die..."

Tengoklah erma ni..kalau bab memuji orang...emm...bukan main lagi..semuanya bagus2...tapi saya ni x pernah pun jumpa Mr.SA ni..jadi saya ni pun xtau lah samada Mr.SA ni sweet ke x...sedap ke x suara die...rasanya biarlah tuan badan jawab sendiri soalan ni..hehe

Erma ni memang baiklah..kalau nak berkenalan ngn die boleh cakap ngn saya...hehe...tapi saya xde la plak gambar die..mesti die marah kan baca post saya ni..erma jangan marah yer...dalam hati saya...

"SAYA SAYANG KAT AWAK...TAPI SEBAGAI KAWAN JER LA...NAK LEBIH2 X BOLEH LA..TU UNTUK ORANG LAIN..HAHA"


Hope sape2 yang baca post ni suke baca kisah tentang erma ni..ni bukan nak kutuk die tau...but just telling the truth..haha...Ok..jumpa lagi yer in my next post...Daaa....

Persona Elegance

0 comments
Hallo2..amie's here...entry kali ni nak citer plak pasal Persona Elegance..yang dikataka hensem bergaya..hehe..slalu dengar kat hot fm pasal kehebatan Persona Elegance...kebetulan hari selasa lepas saya dan bayah pergi servis kereta di proton servis kat peringgit, melaka jadi kami sempat survey dan tengok harga persona elegance ni...atas permintaan en bon yang nak tau sangat harga persona elegance ni..jadi saya nak share ngn kawan2 sama bagi sesiapa yang berminat nak beli kereta baru ker atau dalam perancangan ker...

Kat tempat jualan kebetulan ada Persona B-line dan M-line..model untuk H-line x sampai lagi...so x dapatlah tengok...dah kebetulan datang saya sempat lagi duduk kat dalam kereta B-line tu...explore semua benda nak tau ape beza dengan persona yang lama...hehe...

So..kat sini saya leh simpulkan beza utama antara persona lama dan persona elegance adalah :-

1) Design kat lampu belakang kereta lain...
p/s : cik amie rasa design lawa..ada lampu putih...kalau persona lama semua warna merah..hehe..i like it..

2) Design radio dalam kereta pun lain. Radio jenis bentuk 4 segi macam dalam kereta lain gak..
p/s : cik amie rasa lagi lawa design radio persona lama..ada remote lagi untuk adjust volume dan mode radio. Tak dapat dipastikan plak persona elegance ada remote atau x..hehe

3) Meter kelajuan pada kereta persona elegance tu gelap. Jurujual tu kata kalau masukkan kunci baru menyala lampu baru nampak nombor2 kat meter tu..
p/s : cik amie suke lagi design lama..x payah lampu nak tengok meter..haha...

4) Seat macam mana plak? Hanya seat H-line jer leather seat..
p/s : cik amie rasa persona cik amie gak seat yang terbaik..hehe...selesa...sebab seat yang kat b-line dan m-line kat persona elegance macam span plak..tebal..hehe...mungkin lama2 jadi nipis plak...hehe

5) Rim macam mana plak? Jurujual kata kalau M-line dan H-line dapat sport rim.

6) Additional features plak..bagi persona elegance M-line dan H-line dah siap pasang spoiler...persona lama xde..huhu..

7) Ni istimewa sikit la...tapi hanya terdapat pada persona elegance H-line...die ada alat Auto-Crust (betul ke ejaan aku ni?) . Fungsinya..ketika kat highway kite leh set kelajuan kita..contohnya kalau kita set 110km/j...so maintain jer la kita bawak 110km/j..
p/s : cam best jer kan...hehe...x pe la cik amie x de alat ni..cik amie tetap sayang personaku...(^_^)

8) Air bag camana plak? Hanya H-line sahaja ada air bag pada pemandu dan penumpang di sebelah pemandu..cam persona lama gak la...kalau M-line air bag hanya ada pada pemandu...B-line plak xde air bag...

Saya sempat gak bertanya interest kereta sekarang berapa...jurujual kata interest sekarang adalah 4%.

"Mahalnya..tahun lepas hanya 3.75% sahaja..napa tiba2 mahal plak...habis tu kalau keje gov interest camana plak?"

"Interest tu ikut harga luar negara..sekarang dah naik..tahun lepas memang turun..sekarang semua bank interest die sama..x kesahla orang tu keje gov atau x..."

Mahalnya...4%...tahun lepas cik amie beli hanya 3.75%...itu pun sebab saya keje kat swasta...tapi kalau keje gov leh dapat 3.6% untuk 9 tahun..plak tu dapat diskaun RM1,000 lagi..hehe..bila difikir2kan memang berbaloi beli tahun lepas daripada tahun ni...

Ni nak sampaikan citer sedih plak..bagi yang meminati kereta persona lama..harap maaf...design ini dah x kuar lagi..sekarang production hanya pada Persona Elegance...

Ok...sekarang nak tunjuk harga Persona Elegance 1.6 plak :-

B-line (Manual) - RM 46,499.00
B-line (Auto) - RM 49,499.00

M-line (Manual) - RM 52,999.00
M-line (Auto) - RM 55,999.000

H-line (Auto) - RM 59,499.00

Warna2 yang ada :

1) Metal Grey






2) Genetic Silver







3) Bronze Garnet








4) Tranquility Black







5) Chiffon Green







6) Brilliant Red (Only available in H-line)







p/s : cik amie rasa Bronze Garnet lawa..hehe. Bagus gak warna blueberry tea xkuar lagi..kalau x banyaklah my twins nnt..hehe

Pesanan saya untuk kawan2...watlah pilihan terbaik nak beli kereta apa..dan tengok2lah bila interest kereta ni nak turun..hehe..For information...Bank Rakyat gives 100% loan..lain2 bank 90% jer...tapi yang seelok2nya kasilah 10% deposit supaya x rasa sakit nak bayar tiap2 bulan2..hehe..Dan last sekali yang paling penting sekali....carilah kereta yang x menggunakan minyak banyak sangat..sebab kite nak guna kereta ni kan lama...so far sy guna persona ni (auto)...ok jer minyak..xdelah banyak sangat..lebih kurang Honda City kak liza..hehe..tapi kereta saya lebih jimat daripada kereta kak liza sebab penggunaan minyak ni bergantung jugak pada cara pemanduan kite..jangan main brek banyak sangat dan jangan tekan minyak banyak sangat ketika baru memulakan perjalanan..saya ni bawak kereta xdelah lama sangat..just want o share my experince with you all..rasanya baru setahun lebih jer bawak keta..dulu bawak myvi skrg bersama my lovely persona..hehe..dan kalau nak lagi jimat jangan bawk laju..bawak slow jer.dan maintainkan kelajuan..dan jangan main brek..hehe

Dengan RM50..sekali isi..saya dapat bawak dari Melaka ke Bangi (pergi rumah kakak)..seterusnya..ke Shah Alam (jumpa adik kat UiTM) ...terus ke Tanjong Karang (my lovely hometown)...sempat jalan2 di tanjong karang lagi..dan dari Tanjong Karang ke Klang...pastu lampu minyak dah warna kuning..hehe..Dianggarkan perjalanan dalam 350km++. Bila lampu kuning dah menyala kita leh bawak 50-60 km lagi..Janga risau..hehe

Oklah..cukup sampai sini sahaja saya berceloteh..cik amie ni bukan promoter atau ape tau..hehe...jumpa lagi in my post..Daa...

Wednesday, May 5, 2010

My Favourite Song!!

0 comments
 Hallo2..amie's here...nak share lagu yang saya sangat suka..hehe...dengar tiap2 hari pun rasa x jemu..
Jom layan lagu ni sama2...


 Nadiku by Sabhi Saddi...

Suara kisah kita
Yang sehalus sahutan di mata
Segala norma yang melena ku
Pada aroma syurga kita

Nan syahdu cinta menunggu
Sayunya kerna air matamu

Chorus
Nadiku bagaikan berlagu
Nantimu hentikan apa berlaku padamu
Yang ku temu
Hadirmu sambutlah damba dakapanku

Suria kasih kita
Yang berbisik gerimis serinya
Seindah frasa yang damaikan ku
Walau sezarah air mata

Biarku kucup wajahmu
Leburkan saja ia padaku

Ulang Chorus 2X



 




p/s : hensem gak yer sabhi saddi ni...hehe

Petua untuk menghilangkan bau badan!!

0 comments
Hallo2...amie's here..Kali ni saya bawakan topik Petua untuk menghilangkan bau badan..topik ini ditujukan khas untuk seseorang..ini merupakan permintaan daripada salah seorang peminat blog saya..hehe...Harap petua ini dapat dikongsi bersama..Kepada sumber info saya..terima kasih banyak2...semoga ilmu ni dapat dipanjangkan lagi...kat sini ada banyak petua yang saya kasi..pilihlah petua yang anda rasa anda senang amalkan..jangan x cuba plak tau...Jom baca!!!

Petua untuk menghilangkan bau badan!!


1. Ambil timun (agak2 jer ikut suka anda..hehe) dan kisar (gunakan blender senang..hehe). Kemudian, lumurkan jus timun tadi ke seluruh badan anda. Terutamanya pada bahagian ketiak. Biarkannya serap ke tubuh anda dalam beberapa minit sebelum membersihkannya atau mandi. Lakukan cara ini setiap 2 minggu sekali sampailah anda merasai hasilnya. Jika anda mengamalkan secara berterusan, ia bukan saja mampu menghilangkan bau badan. Malah dapat menyegarkan badan dan mengelakkan daripada terkena penyakit kulit.

Potong timun menjadi bahagian yang kecil dan blender..hehe

2. Potong limau kasturi dan buangkan bijinya. Kemudian makanlah kulit limau kasturi bersama airnya. Amalkanlah selalu.


Kat rumah cik amie banyak sangat limau kasturi ni..kalau nak datanglah rumah...hehe

3. Tawas boleh digunakan untuk menghilangkan masaalah bau badan atau ketiak berbau. Biasanya tawas ni boleh didapati dikedai kedai runcit mamak. Caranya, lepas mandi sapukan tawas ditangan lepas tu sapu keseluruh badan atau ketiak anda. InsyaAllah bau badan dapat dihilangkan. Tapi jangan sapu terus ke badan kerana permukaan tawas ni tidak rata dan boleh mengakibatkan luka luka kecil kalau tidak berhati-hati.

p/s : jangan gosok ganas sangat..lembut2 jer yer..terutama bagi anak dara dan orang yang nak kawen..hehe


Antara jenama tawas yang ada

Rupa bentuk tawas..cik amie pun x pernah tengok...hehe

4. Ambil beberapa kuntum bunga cengkih dan direndam sehingga kembang. Kemudian minum airnya tiga hari berturut-turut.

p/s : cik amie pun xpernah rasa air bunga cengkih..mungkin pahit sedikit...tahan jer la ek...hehe

Bunga cengkih..

5. Ambil beberapa helai daun pandan, tumbuk hingga lumat dan ambil airnya. Masukkan sedikit kapur sirih ke dalam air daun pandan tadi dan kacau rata-rata. Kemudian sapukan air daun pandan ini perlahan-lahan keseluruh badan dengan menggunakan kedua-dua tapak tangan. Seelok-eloknya lakukan sebelum kita mandi. InsyaAllah bau badan akan hilang.

6. Ambil beberapa batang pokok kantan yang segar. Potong batangnya pendek-pendek dan tumbuk sehingga lumat. Rebus sehingga mendidih dan air rebusan itu dijadikan air mandian.

7. Ambil beberapa helai daun sirih, sebelum anda mandi gosoklah badan anda (keseluruhan) dengan beberapa helai daun sirih. Tentukan dibahagian sudut anggota badan anda dapat digosokkan dengan baik. Selepas itu barulah anda bersihkan badan dan terus mandi. Amalkan dua tiga kali dalam sebulan.

8. Ambil beberapa batang serai dan buah limau kasturi, selepas itu rebus sehingga mendidih. Kemudian campurkan dengan air mandian. Mandilah dengan air tersebut setiap pagi dan petang selama seminggu.

9. Goreng segenggam beras tanpa minyak sehingga hangus. Ramas hingga hancur dan bancuh bersama air asam jawa. Gosokkan di bahagian yang mudah berpeluh. Biarkan selama 10 minit sebelum mandi. Lakukan sekerap mungkin.

p/s : cik amie rasa..petua menggunakan beras ni bukan sahaja dapat menghilangkan bau badan..tapi mesti kulit kita akan jadi lembut dan gebu jer sebab guna air beras..hehe

10. Gosokkan hampas teh yang telah digunakan pada seluruh badan terutama di ketiak selama 15 minit sebelum mandi. Amalkannya dua kali seminggu.


Petua untuk menghilangkan bulu ketiak!!
 
Petua ni plak saje jer nak letak..hehe..sebab macam berkaitan jer ngn yang atas..kalau bulu ketiak dah hilang mesti bau badan pun akan hilang gak...hehe...Jom baca!!
 
1. Tumbuk lumat 15 biji jintan putih bersama lima butir kapur barus . Campurkan sedikit minyak tanah . Sapukan pada ketiak . Bulu ketiak akan hilang selepas sapuan beberapa kali.

p/s : petua ni cam bahaya plak sebab nak kene guna minyak tanah..haha...

2. Untuk menghilangkan bulu ketiak dan menjadikan ketiak anda agar licin, cuba ambil serbuk lada sulah yang siap ditumbuk , tiga biji kapur barus dan gaulkan sehingga rata dengan sedikit minyak kelapa. Sapukan pada ketiak setiap malam sebelum tidur. Insyallah , secara berperingkat , bulu ketiak akan gugur dan tidak akan tumbuh lagi.

p/s : ok..try petua ni plak..nampak cam kurang membahayakan...hehe

3. Antara yang paling mudah dan berkesan ialah menggunakan bahan seperti kapur sirih dan kunyit hidup. Caranya, cabut semua bulu ketiak, selepas itu celupkan ibu kunyit ke dalam kapur sirih dan gosokkannya hingga rata selama beberapa minit. Kemudian bilas semula dengan air bersih. Lakukannya selama beberapa kali hingga masalah anda itu selesai. Petua ini juga sangat bagus dicuba oleh anak perempuan dan lelaki yang masih belum tumbuh bulu ketiak bagi menghalangnya daripada tumbuh.

p/s : petua ni pun senang...bagi budak2 yg belum tumbuh bulu ketiak..cepat2lah try petua ni...Chaiyok!! Best tau xde bulu ketiak ni..sebab apa..x payah nak susah2 fikir nak cabut bulu ketiak ni selalu..haha

4. Ambil 20 biji jintan putih dan sedikit kapur barus, gaul rata bersama dengan air perahan limau purut. Sapukan pada ketiak setelah bercukur, setelah disapu beberapa kali ianya akan berhasil.


Jintan putih...


Petua untuk memutihkan ketiak pula..hehe

Campur sedikit kapur sirih bersama perahan limau nipis. Sapukan pada ketiak, setelah anda selesai mandi. Amalkan selalu dan ketiak anda akan cerah dan tidak berbau lagi.


Petua untuk menghilangkan bau pada baju!!

Merendamkan sahaja pakaian ke dalam air daun pandan (daun pandan hendaklah ditumbuk/blender dan ambil airnya). Cara merendamnya adalah sama seperti kita merendam kain dengan air sabun biasa, InsyaAllah bau dipakaian juga akan hilang dan pakaian kita menjadi wangi.

Tuesday, May 4, 2010

Macam mana nak kasi hits kat google tinggi?

1 comments
Hallo2..amie's here..malam tadi ketika dok bersembang ngan kak liza tiba2 kami terfikir camana la nak kasi hits kat google atau kat yahoo tu tinggi..maksudnya kalau orang search kat yahoo atau google..bila dorang taip AMIE HANI...terus jer kuar blog ni di tempat yang no satu?

Kawan2 ada idea x? Wat masa ni blog AMIE HANI ni ada jer kalau taip kat google atau yahoo...but the problem is...blog AMIE SHAWL!!! Blog amie shawl ni baru jer saya buat...skrg saya dah start wat bisnes tudung dan anak tudung...bile taip kat yahoo atau google x kuar pun blog ni...so camana saya nak kasi rating tinggi? Adakah bila ada ramai orang click blog ni baru hits kat google atau kat yahoo tu tinggi?

Silalah datang melawat ke blog saya yang lagi satu....




Harga terbaik untuk kawan2...jomlah tengok!!!

Antara design2 yang ada :-

DESIGN DIBAWAH INI HANYA RM10 SAHAJA!! JOM SHOPPING BERSAMA CIK AMIE!!