Monday, July 11, 2011

Muffin Coklat Kukus yang Gebu, Lembut dan Sedap


Hallo2....miss amie is here....baru jer bukak blog hari ni...dan tiba2 jer terkejut....awat setting blog dah berubah ni? Ish2...cik amie yang ketinggalan....hehe...bukan ape...baru habis test hari sabtu lepas tu yang sibuk study ler sangat2...hehe...sampai x update2 blog ni...kali ni cik amie nak bawakan resepi muffin coklat kukus yang gebu, lembut dan sedap di makan...resepi ni cuba masa balik kampung bulan lepas...adalah 3 mgu lepas...tapi baru nak citer kat blog ni....Hope kawan2 try plak resepi ni...memang puas hati membuat muffin ni...sebelum ni memang tercari2 resepi yang best...after wat modification maka terhasillah resepi ini yang disukai oleh seisi keluarga....hehe....

Jom tengok resepi....


Muffin Coklat Kukus yang comel by Cik Amie (Menghasilkan kira-kira 30-40 biji muffin)

Bahan-bahan
3 biji telur Gred A
1 ½ cawan gula perang
250 grm tepung naik sendiri
250 grm butter (dicairkan menggunakan kaedah double boiler)
50 grm serbuk coklat van houten
2 cawan susu segar berperisa coklat
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu makan coklat emulco
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara membuatnya:
1)      Pukul telur bersama gula perang sehingga kembang dan sebati menggunakan mixer. Setelah itu masukkan esen vanila.
2)      Masukkan butter yang telah dicairkan dan gaul menggunakan mixer.
3)      Masukkan tepung, serbuk penaik dan serbuk coklat dan gaul dengan menggunakan senduk.
4)      Masukkan coklat emulco dan gaul rata.
5)      Akhir sekali masukkan susu segar dan gaul rata sehingga adunan tidak berketul.
6)      Panaskan air kukusan. Masukkan adunan ke dalam bekas muffin ¾ cawan. Adunan akan naik cantik dan kukus selama 15 – 20 minit. Selamat Mencuba!!! Muffin yang lembut, gebu dan sedap untuk seisi keluarga!!!

 Pasti korang nak tengok hasilnya kan...Jeng...jeng...jeng....


ni adunan yang telah siap dibancuh....wat malam sebab tu gambar x jelas....hehe...



ni plak dah letak dalam cup...ready to cook!!


Tara...lihatlah hasilnya....



Siap untuk dibungkus!! Nak bawak balik...(^_^)


Memang letih jugakla nak mengukus ni...sampai kul 12 malam cik amie mengukus ni...hehe....poyo jer kan...padahal xde rajin mana pun....hihi...so kawan2 jangan lupe untuk cuba resepi ni...Cik Dyanz boleh la try resepi ni yer....(^_^). Oklah...x nak membebel banyak2 nanti cik amie update lagi yer...Daa...

1 comments:

awin um said...

nmpk sedap...nk try bt laa....