Friday, August 13, 2010

Hari sabtu dan ahad yang lepas..


Hallo2..amie's here..cuba nak merajinkan diri untuk menulis blog..nanti orang kate x update blog plak kan..asyik2 bukak citer lame jer..hehe..sekarang dah rajin la ni..hehe...pagi tadi menyibukkan diri membuat skema jawapan untuk lab..alhamdullilah menjelang petang dah siap pun..nak study mood dah petang plak kan..hihi..alasan malas nak study..hehe..cuti ni kene study gak x boleh memalaskan diri lagi..hihi..

Ok..sekarang nak citer pasal aktiviti cik amie, kak liza, bayah dan staff2 lain masa hari sabtu dan ahad yang lepas..kitorg dimestikan hadir untuk mengikuti perarakan staff academic kat dewan besar...konvo ni merupakan konvo yang ke-6 di utem..dan merupakan kali pertama bagi aku, bayah dan kak liza join perarakan konvo ni..ermm..memanglah penat..sabtu ahad kene datang..nasib baik hari rabu yang lepas cuti sebab awal ramadhan..bolehlah merehat2kan diri di rumah..hehe...

Hari ni dah masuk hari ke-3 kita berpuasa kan..semalam memang letih sebab kali pertama masuk keje berpuasa dalam bulan Ramadhan..ngantuk tapi x leh tdo..bile pergi terawih kan dah jadi ngantuk..tapi hari ni cik amie dah jadi sihat, bertenaga..hehe..ni nak pesan kat kak liza dan kawan2 ni..rajin2 lah makan buah kurma dalam bulan Ramadhan ni..kurma adalah salah satu jenis makanan yang low fat tapi dapat membekalkan high energy!! Ia juga mengandung Vitamin A, B..dan banyak lagi la...yang lain2 tu x ingat..kene tengok kat kotak kurma...hehe..ketika bersahur dan berbuka makanlah sekurang2nya 2 biji kurma..ambik fadhilat dan berkah makan kurma ni..ermm..kalau x bulan pose ni..agaknya jarang nak makan kurma kan..

Masa2 kecik dulu..saya pun x suke gak makan kurma...tapi bapak tiap2 hari pesan dan bercerita pasal fadhilat buah kurma ni...bapak plak kalau bulan pose akan beli satu kotak kurma yang besar kat rumah..dan semestinya bapak la yang paling rajin makan..hehe...bile dah lama2 tu jadi terikut makan kurma dan bila dah slalu makan tu...rase...sedap plak buah kurma ni...sebenarnya buah kurma ni memang sedap...mungkin ada orang kate buah kurma ni manis sangat..tapi yang penting buah kurma ni x menyebabkan kencing manis kan..hehe...ermm..teringat masa dulu2..bila berbuka pose jer..favourite bapak adalah buat air jus belimbing campur dengan buah kurma...buah kurma tu kene rendam dalam air suam dulu kasi kembang..pastu barulah boleh blender..Buah belimbing tu plak..petik jer depan rumah...bile musim memang banyak sangat buah belimbing ni tapi xde orang makan...so tu yang bapak suruh buat air jus belimbing + kurma tu...ermm...sebenarnya bapak la yang slalu memberikan idea2 baru tentang masakan baru ni...walaupun bapak x memasak...hehe...bagus kan..(^_^). Sekarang bila dah besar semua anak pandai memasak termasuk anak2 laki iaitu abang2 ku...hehe...tapi besa la laki ni...walaupun die tau masak..die tetap nak suruh mak atau adik2nya memasak...betul x? mesti betul kan apa yg sy ckp..hihi...


Ok...macam biasa la..cik amie nak share gambar masa konvo hari tu..Jom kite tengok!!!


Bayah, kak mawar dan ami - hari pertama konvo





Kak liza, bayah dan kak mawar - hari pertama konvo




bayah dan ami bergambar kat banner konvo utem yg ke-6






cik amie plak posing sorang2...hehe

Ok..cukuplah tu saje gambar yang leh dikongsi bersama..ada satu gambar yang lawak..masa kat dalam dewan bile dah bosan tu..kami mula tangkap gambar pertandingan membesarkan mata antara cik amie, bayah dan kak liza...tapi..x nak upload kang kak liza marah plak sebab gambar kak liza yang paling kelakar sekali dalam membesarkan mata..haha...ok..pesanan untuk abg fizi (iaitu laki kak liza) rajin2 la baca blog cik amie yer..hehe...ami akan sentiasa update citer kak liza di blog..hehe..Ok..kawan2..hingga jumpa lagi yer..Daa...Selamat Berbuka..jangan makan banyak2 yer..nanti jadi gmok plak..hehe...(^_^)

2 comments:

Muhammad Fadhli said...

Amie, bapak ko same dgn mak aku. Time bln puasa je kt rumah ni ade kurma kering, kurma basah, kurma kecik, kurma besar. pilih je ape nk mkn..

Putralan said...

Tahniah dari saya.