Tuesday, June 15, 2010

I'm Happy!!!


Hallo2...amie's here...ermm...dah 5 hari x update blog..bukan ape...xde idea...dan xde mood nak update blog..hehe...hari sabtu lepas dah dapat pun hadiah hari jadi yang saya nak..iaitu "PERIUK KUKUS". Terima kasih banyak2 wat Mr. Bon yang bersusah payah hantar sampai kat Melaka..hihi...so semalam dah rasmikan penggunaan periuk kukus tu..iaitu...Ikan Merah Masak Stim...memang sedap...sorry yer kak liza...akak xde ami masak sedap2...hehe..nanti akak balik...ami masak lagi ek...hehe..sebenarnya banyak lagi idea nak wat kuih menggunakan periuk kukus ni..hehe...tapi kene la try satu2 kan....


Ni lah die periuk kukus tu....


Untuk resepi ikan merah masak stim ni...nanti saya upload kat label 'Dari Dapur Cik Amie' yer...pastu korang jangan lupa plak try masakan ni plak kat rumah nanti...ni pertama kali cik amie wat resepi ni..dulu2 ingat susah nak wat masakan ni..tapi bila dah try senang jer...xde la lama sangat memasak...hanya 20 minit sahaja...sedap...dan ada rasa...(^_^).  Nak tengok gambar ker? Boleh2...semalam dah tangkap gambar awal2 dah...




Ni gambar mula2...ikan dimasukkan bersama bahan2 asas....





Ni plak...dah letak cendawan butang...




Dah siap dah..ni letak kat pinggan cantik..hehe


Selain daripada ikan stim...ada gak masakan lain yang dimasak semalam iaitu cucur udang yg sedap...lembut jer tekstur die...dan juga sayur yang dimasak oleh kak shima..


Cucur udang ni telah disiap potong...cam makan kat kedai plak...hehe




Sayur campur yg dimasak oleh kak shima...


Best x masakan ni semua? hehe...sedap..hari ni ada bengkel laman web sampai petang..so x leh la nak membebel banyak2..nanti kalau saya free..sy upload resepi kat blog yer..Ok...kawan2...jumpa lagi yer...Daaa...

p/s : semalam semangat sangat nak masak sampai jari terkene pisau..kuar darah x berhenti..pas kak shima kasi handyplast barulah darah berhenti...tapi tu semua x mematikan semangat cik amie untuk memasak lagi...hehe...

8 comments:

aku.leha. said...

weh apesal birthday ko dah sampai nie??? Kenapa aku punya lambat lagi?? Hehehe

amie hani said...

birthday aku belum sampai la...tu hadiah in advance..sebab aku x sabar nak hadiah tu..hehe

Muhammad Fadhli said...

wahh!! ade cendawan butang skali ye. best2..

amie hani said...

pasni ko masak sendiri yer...hehe

Lizawati said...

ceh..ceh...specialnya masak best2 time kak liza xde uwaaaa...mana tak special nya, masak guna present birthday..tuan yg kasi adiah nk rasa ke blm masakan dlm periuk kukus?? kekeke..haa amie dah announce nak masak utk kak liza bila blk..kak liza dah blk dah nie..nyum nyum ;)

amie hani said...

org yg kasi periuk kukus makan angin jer la..haha...nnt kak liza dah mengidam baru ami masak yer..hehe

metallurgical said...

waaaa... sedap2 makanan tuh.. bile nk masakkn tuk abg zul.. hehehe.. bruntung la sape kawen ngan amie.. hehe

amie hani said...

haha..tuan yg kasi periuk kukus tu pun x rase lg masakan gune periuk tu..hehe