Thursday, January 30, 2014

Percutian Ke Sabah - Hari Ketiga (Makan Seafood)


Hallo2...madam amie is here....semalam sibuk sikit...so x sempat nak update blog...esok dah cuti...yahoo...madam amie ambik cuti seminggu...so lama gak blog ni bersawang...hehe. Hari ni nak citer pasal tempat makan seafood yang terkenal di KK. Dekat dengan pasar filipinan ni ada 2 tempat makan seafood. Yang pertama betul2 sebelah dengan pasar Filipina/pasar kraftangan dan tempat ke2 plak bersebelahan dengan waterfront. Yang mana harga lebih murah kami x sempat nak survey...sebab kebetulan madam amie boleh plak terjumpa kawan madam amie kat Sabah..kawan dari sekolah tadika sampai la form 5 kat kk...die yang recommend..kalau nak makan yang fresh pergila kat kedai seafood yang dekat ngn waterfront.

Daripada segi harga plak...banyak peniaga kat sini...dan harga plak berbeza2..x sama tau...so sebelum makan tu korang survey2 la dulu yer....ada yang jual ikan dengan harga RM5/100g, RM6/100g, RM3.50/100g dan RM3/100g. Setelah puas survey kami jumpa kedai yang menjual ikan RM3/100g so kami pun terus makan kat situ. Semua harga sama untuk sotong, ketam cuma untuk udang harimau dalam RM6/100g. Tak tau plak..harga ni dikira murah atau tak...mungkin korang boleh dapat lagi murah...ada orang cakap nak lagi murah bawakla orang Sabah untuk deal harga...

Kami ni makan berdua jer...tapi kami order :
  •  Ketam - 2 ekor - masak pedas
  • Ikan siakap - 1 ekor - bakar
  • Sotong - 1 ekor - goreng tepung
  • Udang harimau - 6 -7 ekor - butter prawn 
Sayur kami x order..sebab takut x larat nak makan....hehe. Kalau nak order sayur RM7/sepinggan. Tak sangka kedai yang kami pilih ni merupakan Kedai Orang Jawa...patutnyer madam amie kene kecek jawa kat sini baru boleh dapat murah....hehe


Butter prawn....sedap sangat....puas makan....hehe



Sotong goreng tepung....rasa ok...not bad...



Ketam masak pedas...marvelous....hehe



ikan siakap bakar....sedap...

Overall...makanan kat kedai ni sedap...yang paling madam amie suke adalah ketam masak pedas....sedap sangat...dah lama nak makan ketam...Thanks a lot to my husband....my hubby...sebab belanja makanan yang sedap2....(^_^). Pasni leh la makan ketam lagi kan....hihi. Of course la kami x leh habiskan semua makanan di atas dalam masa 2 jam...so kami tapau ikan bakar, udang butter prawn dan sotong goreng tepung. Siap buat breakfast untuk esok pagi....hihi...Jimat untuk breakfast.


ni la total harga kami makan....
Harga RM35 tu adalah harga untuk udang harimau. Udang harimau yang paling mahal skali...walaupun kecik...so kalau korang nak jimat tu x yah ambik....hehe...RM15 untuk ikan siakap, RM10 untuk sotong, RM24 untuk ketam, RM3 nasi dan RM4 untuk air. Hope post ni dapat membantu korang membuat pilihan nak makan kat kedai mana.....


Alhamdullilah...dah selamat sampai di Senai Airport

Ok cukuplah sampai disini...post terakhir percutian kami kat Sabah. Tempat terakhir yang kami pergi adalah Pasar Ikan Masin untuk membeli ikan bilis, ikan masin, ikan terubuk, amplang dan kuih cincin...tapi kami x tangkap gambar plak masa tengah membeli...so madam amie habiskan citer di Sabah hingga post ni...Hope korang semua enjoy baca post2 di Sabah ni....Anything want to ask..just pm me ok....Oklah...Hingga jumpa lagi...Daaa...

3 comments:

Rose Azadir said...

Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer…

Anonymous said...

Mane post2 terbaru??

norrazah ruslan said...

Wahh..betol2 best lah perancangan holiday n..x sabar rase nyer nak ke sabah next year..