Thursday, February 25, 2010

Muhadharah Maulidur Rasul 1431H


Assalamualaikum...sahabat2 sekalian..petang tadi saya, kak liza dan ida telah pergi ke ceramah sempena maulidur rasul..iaitu sempena hari kelahiran Rasullullah S.A.W. Mlm ini merupakan hari kelahiran Rasullulah S.A.W. Jadi disini saya ingin berkongsi bersama2 dengan sahabat2 sekalian isi daripada ceramah tadi. Mudah2an..ilmu kita akan bertambah lagi..dan kita dapat menambahkan cinta kepada Rasullulah S.A.W. Alhamdullilah...ramai staff lelaki dan perempuan yang hadir tadi...Pelajar juga turut hadir. Saya dan kak liza juga turut terserempak dengan usatazah noraini..iaitu ustazah yang kami kenali ketika menghadiri tazkirah yang diadakan pada setiap hari jumaat.

Nama Penceramah : Syeikh Muhammad Fuad berasal daripada N9
Tajuk Ceramah : Taati Allah dan cintai Rasul

Penceramah telah mengajukan soalan yang menarik...mungkin barangkali kita x pernah terfikir akan jawapannya...iaitu

"Apakah malam yang mulia di antara malam lailatul qadar atau malam kelahiran Rasullullah?"

Sebagaimana yang kita tahu malam lailatulqadar..adalah malam yang penuh dengan keberkatan dan malam yang sukar dicari dalam bulan Ramadhan..menemui malam lailatulqadar merupakan satu kebahagian bagi umat Islam.

Jawapan penceramah adalah.."Malam yang mulia disisi Allah adalah malam kelahiran Rasullullah" iaitu lahirnya kekasih Allah..Rasullullah...

Penceramah juga banyak menceritakan tentang sunnah2 ..yang perlu kita ikuti...mungkin selama ini kita x tau...kerana kita x didedahkan kepada perkara ini dan kita sendiri tidak berusaha untuk mengetahui...

Rasullulah S.A.W. sering membawa 5 barang2 ini kemana sahaja beliau pergi iaitu :
1) Sikat
2) Minyak Rambut
3) Minyak Wangi
4) Sugi
5) X dapat dipastikan..maaf

Antara ciri-ciri fizikal Rasullullah S.A.W. adalah :
- Rambut Rasullulah antara kerinting dan lurus dan antara panjang dan pendek.
- Rasullulah selalu menyikat rambut belah dua tapi tidak dapat dipastikan samada belah tengah atau belah tepi.
- Badan Rasullulah rata daripada atas hingga ke pusat. Tiada buncit.
- Rasullulah mempunyai gigi yang jarang yang cantik. Ini menunjukkan bahawa beliau merupakan seseorang yang fasih bercakap.

P/s : Makruh membotakkan kepala kecuali pada tahlul umrah dan haji. Ini merupakan pendapat bagi sesetengah ulama'.

Definisi cinta : Cinta berlaku apabila hati kita suka kepada sesuatu benda atau seseorang kerana kelebihan yang terdapat pada dirinya.

Kasih pula terbahagi kepada dua jenis iaitu :-
1) Kasih Tobiat / Tabii
- Iaitu kasih yang lahir dengan sendirinya..iaitu seperti kasih seorang ayah kepada anak atau kasih seorang anak kepada ayahnya.

2) Kasih Ikhtiarni
-Iaitu kasih yang kita boleh ikhtiarkan. Kasih kepada orang yang tiada hubungan dengan kita. Seperti kasih seorang suami kepada isteri. Sebagai contoh..apabila seorang lelaki jatuh hati kepada seorang perempuan...lelaki itu akan berusaha untuk mendekati perempuan itu..sebelum dia mengenali perempuan itu..tiada pun kasih terhadapnya..tapi setelah dia jatuh hati kepada perempuan itu...lelaki itu berusaha untuk menyayanginya. Begitulah juga...kita hendaklah berusaha untuk menyintai Rasullulah...kerana Rasullullah yang membawa Islam kepada kita dan mengajarkan kita tentang ibadat, akhlak, gaya hidup dan sebagainya. Al-Quran dan Sunnah Rasullulah menjadi pegangan umat islam hingga kini.

"Nabi itu perlu diutamakan daripada umat Islam yang lain dan mesti diutamakan lebih utama daripada diri kita sendiri."

Antara sunnah Rasullullah yang boleh dikuti adalah :-
- Cara Rasullullah minum air. Apabila minum untuk kali pertama, minum hanya sedikit dan selepas minum jauhkan mulut daripada bibir cawan. Ini kerana hembusan angin yang keluar daripada mulut mengandungi gas yang boleh membawa kepada penyakit. Dan kali kedua atau ketiga minum, bolehlah diminum habis.
- Rasullullah mengutamakan anak perempuan daripada anak lelaki. Ini kerana hati perempuan yang lebih sensitif.
- Apabila makan Rasullullah selalu menggabungkan makanan yang sejuk dengan makanan yang panas iaitu yang dimaksudkan disini adalah sebagai contoh...tembikai adalah makanan yang sejuk..Rasullullah akan menggabungkan tembikai dengan tamar/kurma. Ini kerana kurma adalah salah satu jenis makanan yang panas.
- Apabila makan, jika terdapat hidangan yang sama pilihla yang dekat atau hampir dengan kita. Dilarang memanjangkan tangan. Jika makanan itu berbeza barulah kita boleh memanjangkan tangan untuk mengambilnya.

Begitulah..sedikit sebanyak isi daripada penceramah tadi yang dapat kita kongsi bersama2. Mudah2an cinta kepada Rasullullah S.A.W. dapat bertambah. Semoga dapat bertemu kembali dalam post seterusnya.

0 comments: